Novartis worldwide | kontakta oss | kontakta webmaster | hjälp

 

 

 

 

Behandlingsområden

Behandlingsområden

Förkylning

Fakta

Allmänt om förkylning
Förkylning är den vanligaste formen av luftvägsinfektion och drabbar vuxna i genomsnitt en till två gånger per år. Barn drabbas oftare, hos små barn som börjat på förskola är det inte ovanligt med upp till sju förkylningar om året. Små barn drabbas också ofta av en ny förkylning i direkt anslutning till den första, varför barn i förkylningstider ofta upplevs vara drabbade av en enda långdragen förkylning.

De övre luftvägarna är täckta med slemhinnor som fungerar som ett försvar mot virus och bakterier. Vid en förkylning attackeras slemhinnorna av virus och svullnar då upp och producerar mer slem eller sekret än vanligt. Förkylningsvirus är mycket smittsamma, framför allt under de första sjukdomsdagarna, och sprids som en luftburen smitta vid hostningar och nysningar. När en förkyld person hostar eller nyser bildas ett moln i luften av små vätskepartiklar i vilka viruset kan förflytta sig.  En nysning kan sprida virus upp till två meter och viruset kan sedan leva flera timmar där det landat. Förkylningar smittar också via direktkontakt, till exempel när du gnuggar dig i ögonen efter att ha hälsat på en förkyld person. 

Förkylningar är vanligare under höst- och vinterperioden. Detta beror främst på att vi då vistas mer inomhus och har tätare kontakt med varandra på förskolor, skolor och arbetsplatser. Uppvärmningen inomhus bidrar till att vi får torra slemhinnor och detta bidrar också till att vi blir mer mottagliga för infektioner.

 

Länkar

 

Upp

Otrivin Comp

Otrivin Comp

Otrivin Comp motverkar både nästäppa och rinnsnuva.

Theracough

Theracough packshot

Theracough, ett receptfritt läkemedel som används vid hosta med segt slem.

Kontakta oss

Kontakta oss

Har du frågor om Novartis?

 

Dessa sidor innehåller information riktad till vårdpersonal.
Genom att klicka på "Ja" bekräftar du att du är vårdpersonal.
Ja Nej