Novartis worldwide | kontakta oss | kontakta webmaster | hjälp

 

 

 

 

Behandlingsområden

Behandlingsområden

Smärta

Fakta

Vad är smärta
Smärta är ett komplicerat fenomen som kan beskrivas som en obehaglig känsla eller sinnesförnimmelse och kan omfatta allt från ett lindrigt obehag till nästan olidlig plåga. Alla människor drabbas emellanåt av smärta, men hur man upplever och hanterar den är helt individuellt. När man har ont skickas en signal genom nerverna till hjärnan som registrerar och tolkar impulsen, varefter man blir medveten om att man har ont.

Det finns många möjliga orsaker till att smärta uppstår i kroppen. Ofta klassificerar man smärta i fyra kategorier enligt dess bakomliggande orsaker:

  • Nociceptiv smärta är smärta som orsakas av att någon vävnad i kroppen skadats. I kroppen finns receptorer som aktiveras av smärtsam stimulering, till exempel om man slår sig, bränner sig eller skär sig. Nociceptiv smärta är ofta sammankopplad med inflammation som kännetecknas av att området blir rött, varmt och svullet.
  • Nervsmärta beror på skador eller sjukdomar i nervsystemet. Ofta involverar denna grupp känselstörningar eller smärta som strålar ut i kroppen. Exempel på nervsmärta är ischias, smärta kopplad till multipel skleros eller fantomsmärtor då man upplever smärta i en amputerad kroppsdel.
  • Psykogen smärta orsakas av psykiska orsaker, till exempel kan man uppleva smärta i samband med en depression. Man spekulerar i att psykogen smärta kan bero på obalans i hjärnans signalsubstanser.
  • I den fjärde gruppen samlar man smärta till vilken man inte kan hitta någon bakomliggande orsak.

Smärta delas även in efter om den är akut, det vill säga kortvarig som när man får ryggskott eller ramlar och slår sig, eller om smärtan är kronisk, det vill säga smärta som pågår länge, till exempel reumatiska smärttillstånd.

Smärttillstånd är komplicerade och de olika kategorierna överlappar ofta varandra, vilket kräver ett individuellt tillvägagångssätt när det gäller att hitta bästa behandlingsalternativ för varje person.

 

Länkar

 

Voltaren

Voltaren

För liv i rörelse

Om Novartis

Om Novartis

Novartis förbättrar, förlänger och räddar liv.

Frågor om våra läkemedel?

Frågor om våra läkemedel?

Kontakta vår avdelning för medicinsk information!
08-732 32 00

Telefontider:
09.00 - 15.00

 

Dessa sidor innehåller information riktad till vårdpersonal.
Genom att klicka på "Ja" bekräftar du att du är vårdpersonal.
Ja Nej