Patientriksdagen utsedd till årets live-event i SABRE Awards

Patientriksdagen, som samlar patientföreträdare, politiker och sakkunniga till ett unikt tillfälle där patienter styr agendan, belönades igår som vinnare i innovationskategorin Live Event i den internationella PR-tävlingen SABRE Awards 2023 EMEA.  Patientriksdagen 2022 togs fram i ett samarbete mellan åtta patientorganisationer och Novartis tillsammans med Narva Communications.

Mar 22, 2023
Patientföreträdare på scenen under Patientriksdagen 2022.

Med utgångspunkt från att ha patienten i centrum, skapades Patientriksdagen 2019. Patientriksdagen är en öppen nationell påverkansarena där patientföreträdare och patientorganisationer äger och styr dagordningen och där man diskuterar med politiker och andra beslutsfattare. Inte tvärtom.

Inför årets upplaga utvecklades konceptet ytterligare och Patientriksdagen 2022 blev den största hittills, vilket resulterade i att Patientriksdagen igår vann innovationskategorin Live Event i den internationella PR-tävlingen SABRE Awards 2023 EMEA

– Genom ett tätt samarbete med åtta nationella patientorganisationer som ingår i Patientriksdagens rådsgrupp har vi under fyra års tid byggt upp legitimitet och skapat mervärde för patienter. Genom åren har Patientriksdagen blivit en unik mötesplats och det känns väldigt roligt att vi tillsammans med rådsgruppen och Narva Communications kunnat utveckla ett starkt koncept, säger Roshan Tofighi, projektledare för Patientriksdagen och Nordic Patient Engagement Lead på Novartis. 

Under patientriksdagen samlades 200 personer på Kulturhuset och digitalt för att delta. Talman Andreas Norlén, socialminister Jakob Forssmed och Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren var några som återfanns bland talarna. På temat Tillgång till hälsodata oavsett vårdgivare utbytte patienter och patientföreträdare kunskap och erfarenheter med beslutsfattare. Patientriksdagen 2022 summerades i ett manifest med konkreta reformförslag för patientorganisationerna att framföra till beslutsfattare.

– Vi är så stolta över att vara en del av ett så betydelsefullt arbete. Att Sveriges främsta politiker och experter medverkar är ett bevis på att vi lyckats åstadkomma något riktigt bra. Dessutom deltar patientföreträdare från många olika patientorganisationer och nätverk. Patientriksdagen har nu etablerat sig som ett samlande forum där patientens röst verkligen kommer fram, säger Lise Lidbäck, ordförande Neuro och rådsgruppsmedlem.

– På Narva Communications är vi väldigt glada över att tillsammans med patientorganisationerna och Novartis fått vara med att ta fram idén, utveckla konceptet och ansvara för genomförandet sedan 2019. Självklart känns det också väldigt kul att arbetet uppmärksammas och prisas, säger Bertil Wassén, seniorkonsult på Narva Communications.

Patientriksdagen 2022 anordnades av Riksförbundet HjärtLung, Neuro, Astma- och Allergiförbundet, Reumatikerförbundet, Blodcancerförbundet, Huvudvärksförbundet, Sällsynta Diagnoser och Bröstcancerförbundet i samarbete med Novartis och tillsammans med Narva Communications.

Den 23 mars hölls den 19e upplagan av EMEA SABRE Awards i Gesellschaftshaus Palmengarten i Frankfurt. Sabre Awards är en av världens största PR-tävlingar och anordnas av PRovoke Media.

SE2303231387